Belastingaangifte, wat nu?

Het is weer die tijd van het jaar… tijd voor de belastingaangifte! Veel mensen krijgen al paniekaanvallen als ze de blauwe envelop op de deurmat vinden. Wees gerust, aangifte doen is helemaal niet zo moeilijk!

Tegenwoordig maakt de Belastingdienst het je behoorlijk makkelijk. Veel van de gegevens zijn al automatisch ingevuld in je online aangifte. Het is dus vooral belangrijk om alles goed te controleren en aan te vullen met ontbrekende gegevens. De Belastingdienst weet namelijk veel van je maar niet alles.

Een aantal tips

Zorg ervoor dat je alle belangrijke documenten hebt wanneer je aangifte gaat doen. Dit zijn met name de  jaaropgaven van je werkgevers, hypotheekverstrekker en afschriften van persoonlijke leningen. Als je dit allemaal bij elkaar gezocht hebt is het eigenlijk alleen nog een kwestie van alles controleren en ontbrekende gegevens invullen.

Let er op dat er een verschil bestaat tussen de werkzaamheden als artiest en de werkzaamheden die via Wittetabelverloningen lopen. Wanneer je van beide regelingen gebruik hebt gemaakt heb je van ons 2 verschillende jaaropgaven ontvangen. De werkzaamheden die via de artiestenregeling lopen dien je zelf nog in te vullen bij “inkomsten uit overig werk”. De werkzaamheden die via de witte tabel lopen vallen onder “inkomsten uit loondienst”.

Beroepskosten

Als artiest zijn beroepskosten aftrekbaar. Dit gaat niet alleen om reis- en verblijfskosten maar ook kosten voor onderhoud van je instrument, kosten van kleding en kapper, cursussen die je moet doen voor je beroep et cetera. Het kan zijn dat je al rekening hebt gehouden met de aftrek van beroepskosten door het toepassen van de kleinevergoedingsregeling. Het is belangrijk dat je het totaal aan beroepskosten  doorgeeft aan de Belastingdienst. Let dan op dat je het bedrag van de daadwerkelijke kosten invult, niet van het bedrag dat je aan kleinevergoedingsregeling hebt toegepast. De Belastingdienst berekent dan of je wellicht nog wat geld terugkrijgt of misschien nog moet bijbetalen.

Geen paniek

Begint het je bij het lezen van dit blog al te duizelen en weet je echt niet wat je met de aangifte aan moet? Geen paniek! Je kunt een afspraak maken met onze belastingadviseur. Zij helpt je dan met het invullen van de aangifte. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Interesse? Neem dan contact met ons op.

maart 1st, 2018|

About the Author:

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.