Belastingaangifte artiestenregeling

Bij de aangifte van je inkomsten bij de Belastingdienst kun je gebruik maken van de jaaropgave die door ons verstrekt is.

Inkomsten die niet door ons worden verloond dienen zelf uitgezocht te worden. We kunnen hiermee wel helpen, je kunt dan een afspraak maken met onze belastingadviseur. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Aangifte

De uitleg is gebaseerd op de online aangifte inkomstenbelasting 2018. Deze online aangifte vervangt de papieren aangifteformulieren. Digitaal aangifte kun je doen vanaf 1 maart 2019.

Nadat je je persoonlijke gegevens hebt ingevuld in het aangiftescherm selecteer je bij ‘Inkomsten’ de volgende rubriek: ‘Inkomsten uit overig werk’. Klik vervolgens op ‘Akkoord’. In een volgend veld kun je bij twee rubrieken bedragen invullen:

Inkomsten

Hier vul je bij de omschrijving het type werkzaamheden in. Je vult bijvoorbeeld “artiest” of “trainingsacteur” in. Bij de inkomsten in de tweede tabel vul je het totaalbedrag in van je werkzaamheden. Hierbij kun je de bedragen van Artiestenverloningen en Artiestenverloningen/OpMaat bij elkaar optellen. Dit is de totaalsom van kolom 14 (loon loonbel) helemaal onderaan op de door ons verstrekte jaaropgave.

In het loon voor de loonbelasting is het bedrag van de kleine vergoedingsregeling inbegrepen.

Let op: je mag de kleine vergoedingsregeling dus niet aftrekken van het bedrag in kolom 14!!!

Aftrekbare kosten

Hier vul je bij de omschrijving het type beroepskosten in. Je kunt dit specificeren door het op te delen in verschillende rubrieken als “reiskosten” en “instrumentkosten” etc. In de tweede kolom vul je het totaal aan beroepskosten voor dit specifieke onderdeel in. Je moet de bijbehorende bonnen goed bewaren voor een eventuele controle van de Belastingdienst.

Let op: Trek van het totaal dat je aan beroepskosten hebt gehad niet het bedrag van de kleine vergoedingsregeling af! De belastingdienst wil het exacte totaal van je aftrekbare beroepskosten weten.

Meer informatie over welke beroepskosten kunnen worden afgetrokken

Vervolgens vink je ja aan bij de vraag “Waren dit (ook) inkomsten als artiest of beroepssporter?”. In de kolom daaronder vul je het totaal in dat aan loonheffingen is ingehouden. Op de jaaropgave die je van ons gekregen hebt, is dat het totaal van kolom 15 (Ingeh loonbel). Bij meerdere werkgevers is dit het totaal van alle werkgevers.